Proeven, kijken en luisteren!

Zondag 1 oktober, 10.30 uur: Terug naar de korrel

Locatie; World Food Centre (Mauritskazerne)

Word wakker met een lekker kopje echte koffie van de Edese koffie-importeur/ -branders van ‘Zwarte Koffie’ en een heerlijk stukje Jorisbrood. In het programma tonen we u de documentaire ‘Terug naar de korrel’. Hierin werken Groningse graanboeren aan de herintroductie van oude graansoorten, om zo wat eens de graanschuur van Nederland was weer nieuw leven in te blazen.

Daarnaast krijgt u een workshop van Joris van Voorthuizen, waarin hij vertelt over hoe zij zijn brood maakt en waarom hij zo graag met zuurdesem brood werkt. Tevens krijgt u enkele fragmenten te zien van het programma ‘Binnenstebuiten’, waarin Joris verteld over zijn werk.

Entree; 15 euro (let op; alleen te koop via de website of bij de kassa van Cultura)

 

Joris van Voorthuizen

In 1971 ben ik geboren in Lunteren, De Gelderse Vallei. Als echte buitenjongen en afstammeling van de bakkers- en houthakkersfamilie Van Voorthuizen verraste ik met een carrière in het bedrijfsleven. Via Vodafone, KPN en omzwervingen in Brussel en Maastricht ben ik in 2010 teruggekeerd naar mijn roots in Lunteren. En dan bedoel ik ook echt mijn roots die liggen in 1880, waar het bakkersleven van mijn voorouders begon. Mijn opa Teunis was de laatste bakker in de familie.

Als liefhebber van lekker en gezond eten zette ik in 2010 de eerste stappen in deze voor mij nieuwe sector op boerderij van mijn schoonfamilie, de makers van de beroemde Remeker kaas. Daarna heeft meesterbakker René van der Veer van De Veldkeuken mij het ambacht van zuurdesembakker bijgebracht.

Sinds 2015 heb ik in een oude garage in Nederwoud bij Lunteren mijn eigen bakkerij. In de bakkerij draait alles om natuurlijke smaakontwikkeling. Alle broden worden met de hand gevormd en  gebakken op een stenenvloer. Het mooiste vind ik de laatste fase voordat ze de oven in gaan. Met een mesje snijd ik ieder brood in en geef ze hiermee een unieke signatuur mee. Het resultaat blijft altijd genieten. Heerlijk geurend en smakend natuurbrood.

Zwarte Koffie

Zwartekoffie.nl biedt 100% eerlijke kwaliteitskoffie uit Costa Rica.

Direct van de koffieboer in jouw kopje. Onze koffie wordt met zorg geplukt, verwerkt en gebrand en dat proef je! Het is niet alleen echt lekkere koffie, het is ook koffie die een verschil maakt in het leven van koffieboeren in Costa Rica. Zwartekoffie.nl biedt koffie voor particuliere, bedrijven en horeca.